Thursday, April 25, 2024
HomeBERITATidak Derhaka Jika Isteri Tidak Mahu Berpoligami

Tidak Derhaka Jika Isteri Tidak Mahu Berpoligami

PETALING JAYA – Golongan isteri tidak perlu risau dituduh sebagai derhaka kepada suami jika tidak bersetuju dengan berpoligami kerana hukum ‘bernikah lain’ hanya disunatkan kepada golongan yang memerlukan.

Berdasarkan Kosmo, penceramah bebas, Ustazah Asma’ Harun berkata, golongan wanita jangan takut dituduh sebagai melawan sunnah nabi dan takut dituduh sebagai penderhaka selagi tidak menganggap poligami itu adalah sesuatu yang salah, poligami boleh menzalimi wanita, kejam dan tidak mengikut syariat.

“Jika kita anggap hukum syariat poligami adalah seperti berikut, itu barulah boleh dikatakan kita melakukan tuduhan tidak berasas dan seterusnya berdosa.

“Maksudnya itu tidak boleh, kita tidak boleh katakan hukum poligami seperti itu kerana poligami ini ada hikmah kepada yang memerlukan,” jelasnya melalui satu klip video ceramahnya, baru-baru ini.

Tambah beliau, kepada pasangan yang memerlukan poligami, dituntut serta wajib berpoligami tentunya ada hikmah besar kepada mereka.

Namun, sebaliknya kepada mereka yang tidak perlu langsung berpoligami kerana syariat tersebut hanya disunatkan kepada mereka yang memerlukan.

“Tapi kepada orang yang hukumnya harus atau tidak perlu untuk berpoligami iaitu apa yang dimaksudkan keperluan pernikahan seperti anak, kasih sayang semuanya sudah ada, maka tidak berdosa jika wanita itu menghalang.

“Sebenarnya wanita yang menentang poligami ini bukanlah wanita yang tidak bersetuju dengan syariat itu tetapi suami mereka tidak mempunyai sebab untuk berpoligami,” jelasnya.

Sumber: Kosmo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Sheriff ‘Menang Besar’, Penonton Puas Hati Dengan ‘Plot Twist’

0
Penulis punya banyak perkara untuk dibentang tentang Sheriff arahan Syafiq Yusof dengan sedikit atau helaian muka surat terhad dalam ulasan filem minggu ini. Setakat tulisan ini diusaikan iaitu...

CATEGORIES