Sunday, May 19, 2024
HomeLUAR NEGARATertipu Dalam Jualan Barangan Antik, Topeng Sebenarnya Bernilai 20 Juta

Tertipu Dalam Jualan Barangan Antik, Topeng Sebenarnya Bernilai 20 Juta

PARIS – Sepasang suami isteri di Perancis menyaman seorang peniaga barangan antik selepas dia membeli topeng Afrika daripada mereka pada harga €150 (RM745), namun kemudian menjualnya kembali pada harga €4.2 juta (RM20.76 juta), lapor laman berita Insider.

Pasangan berusia 81 dan 88 tahun yang identiti mereka tidak didedahkan itu dikatakan sedang membersihkan rumah sekitar tahun 2021 apabila terjumpa topeng tersebut.

Menurut rekod mahkamah, suami isteri itu kemudian pergi menemui seorang peniaga barangan antik tempatan untuk menjual objek berkenaan sebelum kedua-dua pihak bersetuju untuk urus niaga berharga €150 (RM745).

Peguam pasangan itu berkata, anak guamnya tersilap percaya bahawa topeng kayu itu tidak bernilai, lapor akhbar Le Monde. Namun sebenarnya, topeng tersebut merupakan karya seni berharga dari Afrika pada abad ke-19.

Ia merupakan topeng Ngil yang digunakan dalam ritual oleh etnik Fang di Gabon, dengan hanya beberapa buah yang wujud di dunia.

Berasa tertipu dengan urus niaga tersebut, pasangan itu kini menyaman defendan sebanyak €5.21 juta (RM25.92 juta) kerana menyembunyikan maklumat bahawa topeng tersebut sebenarnya bernilai tinggi.

Sumber: Kosmo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Resit Pesanan Pizza Pelanggan Hina Islam, Polis Buka Kertas Siasatan

0
BAYAN LEPAS: Lapan individu sudah dirakam keterangan bagi membantu siasatan kes resit tempahan makanan segera dalam talian yang mempunyai ayat didakwa menghina Islam. Ketua Polis Daerah...

CATEGORIES