Sultan Selangor Murka Keputusan MFL, Dianggap Keterlaluan

0
32

KUALA LUMPUR: Sebilangan besar peminat bola sepak tempatan menyokong sepenuhnya titah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, yang menyatakan kekecewaan dan ketidakpuasan hati terhadap hukuman yang dianggap keterlaluan oleh Liga Bolasepak Malaysia (MFL) terhadap Selangor FC.

Berdasarkan tinjauan komen-komen di media sosial, mereka berdiri teguh bersama Selangor FC yang dikenakan hukuman keras oleh MFL kerana menarik diri daripada perlawanan Piala Sumbangsih yang dijadualkan berlangsung di Stadium Sultan Ibrahim di Iskandar Puteri, Johor pada 10 Mei lalu.

Seorang pengguna Facebook, Kamarul Kadir, menyeru agar pegawai-pegawai Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) dan MFL segera berpindah dari ibu pejabat mereka di Kelana Jaya, Selangor.

“FAM dan MFL perlu segera mengosongkan pejabat mereka dan mencari tempat baru,” katanya.

“Titah Sultan Selangor adalah tepat. Maruah Selangor tidak seharusnya dihina,” kata penyokong lain, Richard Nah Khai Huat.

Hafiz Baggio Hafiz pula mengusulkan agar Selangor FC bermain di Liga Arab Saudi, di mana bintang Brazil Neymar dan pemain sensasi Portugal Cristiano Ronaldo juga beraksi.

“Sebelum itu, tolong singkirkan Presiden FAM, Datuk Hamidin, dari jawatannya,” kata Hafiz.

Komen-komen penyokong lain juga jelas menyokong sepenuhnya titah Sultan Selangor terhadap hukuman yang dianggap berlebihan oleh MFL terhadap Selangor FC.

Selain dikenakan denda sebanyak RM100,000, Selangor FC juga dipotong tiga mata dalam liga dan akan bermain tanpa sokongan penyokong ketika menentang JDT pada bulan November ini.

Penyokong juga mengambil kesempatan untuk menyokong perletakan jawatan exco FAM, Datuk Seri Shahril Mokhtar, yang juga merupakan Timbalan Presiden Persatuan Bolasepak Selangor (FAS).

Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, yang berperanan sebagai penaung FAS, dengan tegas menyatakan kesangsiannya untuk menarik keluar pasukan Selangor dari Liga Super untuk tempoh tertentu jika beliau mengetuai kepimpinan FAS dan Selangor FC.

Sumber: Buletin TV3

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here