Sanggup Jilat Telur Demi Pampasan, Pelanggan Alami Keracunan Makanan

1
61
Foto: Kosmo

MOSCOW – Sebuah rangkaian pasar raya di Russia menjadi perhatian ramai selepas mengumumkan tawaran  pampasan 1 juta ruble (RM52,820) kepada pelanggan yang mengalami keracunan makanan disebabkan produknya, lapor laman berita Oddity Central semalam.

Susulan pengumuman itu, pasar raya Zhiznmart diserbu  pelanggan yang datang untuk membuatkan diri mereka mengalami  keracunan makanan, sehingga ada yang sanggup menjilat telur-telur yang disusun di rak jualan supaya jatuh sakit.

Situasi itu dilaporkan bermula selepas 18 pelanggan dimasukkan ke hospital akibat keracunan makanan, yang didakwa berpunca daripada produk jualan Zhiznmart.

Disebabkan kejadian itu, sebilangan  pembekal enggan bekerjasama dengan syarikat berpangkalan di bandar Yekaterinburg tersebut, selain ia turut disiasat oleh pihak berkuasa kepenggunaan Russia, Rospotrebnadzor.

Justeru, untuk membersihkan namanya, pengasas Zhiznmart mengumumkan ikrar untuk membayar pampasan 1 juta ruble kepada sesiapa yang boleh membuktikan bahawa produk yang dibeli dari pasar raya itu menyebabkan mereka  keracunan makanan.

Pengumuman itu membuatkan orang ramai berebut-rebut membeli produk dari pasar raya itu dengan harapan mereka akan menerima pampasan tersebut.

“Orang ramai mengadu mengenai semua perkara termasuk makanan yang disediakan di kilang setelah lulus ujian keselamatan serta yang dimakan pada bulan April,” kata pengasas Zhiznmart, Ivan Zaichenko.

Disebabkan itu, Zaichenko tampil menjelaskan bahawa pampasan tersebut hanya akan dibayar kepada semua 18 mangsa yang dimasukkan ke hospital dan tidak melibatkan pelanggan lain.

“Sila ambil perhatian bahawa kami hanya akan membayar pampasan kepada kes yang dirujuk oleh siasatan Rospotrebnadzor.

“Mereka hanya terdiri daripada 18 orang, jadi tolong jangan jilat telur-telur itu kerana ia berbahaya,” katanya. – AGENSI

Sumber: Kosmo

1 COMMENT

 1. Do you mind if I quote a couple of your articles as
  long as I provide credit and sources back to your website?
  My website is in the very same area of interest
  as yours and my users would really benefit from a lot of
  the information you present here. Please let me know if this alright with you.
  Thanks a lot!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here