Thursday, April 25, 2024
HomeBERITARamai Mengenakan Rona Hijau Tanda Solidariti Untuk Palestin Hari Ini

Ramai Mengenakan Rona Hijau Tanda Solidariti Untuk Palestin Hari Ini

PETALING JAYA – Orang ramai hari ini mengenakan pakaian berwarna hijau sebagai tanda solidariti untuk rakyat Palestin di Gaza yang menerima serangan berterusan rejim Israel sejak 7 Oktober lalu.

Difahamkan usaha itu turut dijalankan di serata dunia melalui kempen ‘Wear Green For Palestine’.

Orang ramai yang mengikuti kempen itu digalakkan untuk memuat naik gambar mereka mengenakan pakaian berwarna hijau dengan kapsyen #weargreen atau #weargreenforpalestine

Tinjaun di media sosial setakat ini mendapati kebanyakan rakyat Malaysia bersepakat menyertai kempen berkenaan sebagai tanda sokongan kepada rakyat Palestin.

“Terharu lihat usaha rakyat Malaysia pakai baju hijau hari ini. Ayuh Malaysia! Benda mudah saja, bukan suruh pergi berperang di sana. Ini sekurang-kurangnya yang kita dapat lakukan,” kata Aqeela.

“Sebak bila kawan sepejabat pelbagai bangsa dan agama turut ikut serta pakai baju warna hijau. Kami bersama Palestin,” luah Vikii.

“Sedih tak dapat ikut pakai hijau sebab uniform warna lain. Tapi dapat selempang mafela Palestin,” kongsi Iqbal.

Terdahulu, media antarabangsa melaporkan seramai 11,320 telah terkorban dengan 4,650 daripadanya ialah kanak-kanak dalam serangan berterusan rejim zionis di Gaza, lapor Kosmo.

Sumber: Kosmo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Sheriff ‘Menang Besar’, Penonton Puas Hati Dengan ‘Plot Twist’

0
Penulis punya banyak perkara untuk dibentang tentang Sheriff arahan Syafiq Yusof dengan sedikit atau helaian muka surat terhad dalam ulasan filem minggu ini. Setakat tulisan ini diusaikan iaitu...

CATEGORIES