Pelakon Veteren Kamal Bakar Meninggal Dunia

0
49

KUALA LUMPUR: Pelakon veteran Kamal Bakar, berusia 62 tahun, telah meninggal dunia di Unit Rawatan Rapi (ICU), Hospital Melaka pada jam 1 pagi tadi.

Berita sedih ini disampaikan oleh anak sulungnya, Hanis Kamal, yang berusia 35 tahun.

Hanis menyatakan bahawa jenazah bapanya akan diuruskan di Hospital Melaka terlebih dahulu sebelum dibawa ke Masjid Bukit Baru, Melaka.

“Sekarang kami sekeluarga sedang menguruskan jenazah arwah untuk dibawa pulang ke rumah. Selepas itu, jenazah akan dibawa dari rumah ke Masjid Bukit Baru untuk urusan mandi dan kafan.”

“Jenazah arwah akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Bukit Baru, Melaka,” kata Hanis kepada BH Online.

Sabtu lalu, Hanis memberitahu bahawa bapanya berada dalam keadaan nazak selepas dirawat selama dua minggu di ICU Hospital Melaka akibat kanser paru-paru tahap empat.

Hanis melaporkan bahawa bapanya sekali lagi dijangkiti kuman pada paru-paru dan doktor telah memaklumkan supaya bersedia untuk sebarang kemungkinan.

Pada 3 Jun lalu, Kamal dikejarkan ke Hospital Melaka setelah keluarganya bimbang dengan perubahan sikap serta kemerosotan kesihatan yang ditunjukkan oleh pelakon tersebut.

Setelah dimasukkan ke ICU Hospital Melaka dan menjalani rawatan, Kamal disahkan menghidap kanser paru-paru tahap empat.

Beberapa minggu lalu, berita mengenai Kamal yang ditidurkan di Hospital Melaka menjadi tular di platform TikTok.

Kamal meninggalkan seorang balu, Sarina Shariff, 56, yang dikahwininya pada tahun 1988 serta lima orang anak.

Kamal memulakan kerjaya lakonannya sejak era 1970-an dan telah membintangi banyak drama serta filem seperti Andai Itu Takdirnya, Orang Minyak, Suami Aku Ustaz, Pendekar, dan Ratu Ten Pin.

Sumber: Berita Harian

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here