Pegawai Kastam Cedera Akibat Tertembak Diri Sendiri

0
41

Polis Georgetown telah merekod keterangan daripada seorang pegawai Jabatan Kastam Diraja Malaysia Pulau Pinang yang dilaporkan terkena tembakan sendiri dalam kejadian pada 11 Jun yang lalu.

Menurut Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Hamzah Ahmad, keterangan daripada mangsa telah dicatat pada Rabu lepas di wad Hospital Seberang Jaya.

Berdasarkan keterangan, mangsa mengesahkan bahawa pada hari kejadian, dia meminta untuk melihat dan mencuba pistol jenis CZ milik seorang anggota kerana ingin memahami bagaimana senjata tersebut berfungsi.

Pada ketika itu, mangsa secara tidak sengaja menekan picu dan mengalami kecederaan tembakan sendiri. Pernyataan ini dikeluarkan di sini hari ini.

Menyambung dari itu, Hamzah menyatakan bahawa mangsa kini sedang menjalani rawatan di hospital dan keadaannya stabil. Beliau masih dalam keadaan sedar dan mampu berkomunikasi.

“Sehingga kini, seramai empat individu telah diminta memberikan keterangan, termasuk saksi (pemilik senjata), mangsa, pegawai senjata, dan anggota kastam,” katanya.

Sebelum ini, Harian Metro melaporkan bahawa kejadian tersebut berlaku kira-kira jam 9 pagi semasa mangsa menghadiri latihan menembak di jabatan tersebut.

Sumber: Harian Metro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here