Sunday, May 19, 2024
HomeBERITANilai Pelancongan Malaysia Kerana Prestasi, Bukan Konflik Menteri

Nilai Pelancongan Malaysia Kerana Prestasi, Bukan Konflik Menteri

SHAH ALAM – Pemberhentian Ketua Pengarah Lembaga Penggalakan Pelancongan Malaysia (Tourism Malaysia) Datuk Dr Ammar Abd Ghapar baru-baru ini adalah atas sebab peribadi merupakan satu tuduhan yang tidak berasas dari sumber yang tidak diketahui.

Sinar Daily melaporkan sumber yang berkait rapat dengan Kementerian Pelancongan itu berkata keputusan tersebut berdasarkan pemeriksaan prestasi dan bukannya konflik peribadi antara Menteri Pelancongan Datuk Seri Tiong King Sing dan Ammar.

“Ammar dimaklumkan sejak awal lagi bahawa semua kakitangan di bawah kementerian tertakluk kepada penilaian berasaskan prestasi.

“Apabila prestasi kurang daripada jangkaan, tindakan yang perlu mesti diambil,” kata sumber itu.

Sumber itu memberitahu tanggungjawab menteri terhadap prestasi keseluruhan kementerian dan hujah terhadap sebarang dakwaan yang menunjukkan sebaliknya.

Laporan media sebelum ini mencadangkan pemberhentian Ammar berkuat kuasa 26 Feb 2024, dan mengaitkannya dengan perselisihan faham dengan menteri.

Surat penamatan yang didakwa diedarkan dalam talian menyebut keengganan untuk mematuhi arahan yang dianggap berlawanan dengan peraturan sebagai sebab pemecatan itu.

Nama Tiong sebelum ini pernah dikaitkan dengan beberapa isu kontroversi termasuk isu kekecohan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Dalam kejadian tersebut, Tiong didakwa menceroboh balai ketibaan antarabangsa untuk membebaskan seorang pelawat warga China yang ditahan imigresen.

Bagaimanapun, Tiong kemudiannya mengaku terlibat dalam kejadian itu malah menyifatkan tindakannya mendedahkan ‘kejadian’ itu sebagai memalukan.

Dakwanya wujudnya budaya rasuah dalam kalangan segelintir pegawai dan penyalahgunaan kuasa yang kronik di pintu masuk negara.

Sumber: Sinar Harian

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Resit Pesanan Pizza Pelanggan Hina Islam, Polis Buka Kertas Siasatan

0
BAYAN LEPAS: Lapan individu sudah dirakam keterangan bagi membantu siasatan kes resit tempahan makanan segera dalam talian yang mempunyai ayat didakwa menghina Islam. Ketua Polis Daerah...

CATEGORIES