Sunday, May 19, 2024
HomeBERITANaratif 'Cekik Darah' Langkawi Perlu Ubah, Turunkan Harga Tarik Pelancong

Naratif ‘Cekik Darah’ Langkawi Perlu Ubah, Turunkan Harga Tarik Pelancong

ALOR SETAR – Kerajaan perlu lebih proaktif dalam menghidupkan semula industri pelancongan di Pulau Langkawi termasuk mengubah tanggapan orang ramai tentang harga ‘cekik darah’ di pulau peranginan itu.

Menurut Kosmo, presiden Persatuan Pengguna Kedah (Cake), Mohamad Yusrizal Yusoff berkata, kerajaan menerusi Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya serta kerajaan negeri perlu be­kerjasama untuk membangun dan mempromosikan pulau peranginan tersebut.

“Perlu ada usaha untuk memastikan semua pengusaha pelancongan di pulau itu dapat menawarkan harga terendah dan tidak ada lagi isu harga tinggi yang menekan pengguna.

“Promosikan secara besar-besaran harga pakej pelancongan yang murah dan menarik. Kita mahu buang persepsi bahawa Pulau Langkawi itu mahal,” katanya di sini semalam.

Menurutnya, harga yang ditawarkan perlu kompetitif bagi mengelakkan orang ramai terus memilih Thailand sebagai destinasi percutian mereka.

“Tindakan sebilangan peniaga yang menaikkan harga sesuka hati inilah yang sebenarnya merosakkan pelanco­ngan Pulau Langkawi yang mana ia memberi kesan kepada seluruh penggiat industri di situ,” ujarnya.

Selain itu, katanya, kerajaan juga perlu mempertimbangkan untuk mengembalikan semula status bebas cukai sepenuhnya kepada Pulau Langkawi serta memperbanyakkan program mega bertaraf antarabangsa di situ.

“Langkah lain adalah menambah dan menaik taraf ­destinasi tumpuan selain tingkatkan kualiti layanan o­perator pelancongan kepada ­pelancong.

“Trip feri perlu ditambah selain keselesaan dan keselamatan penumpang pengangkutan itu juga perlu diberi keutamaan,” ujarnya.

Tambahnya, usaha-usaha itu pen­ting untuk menarik le­bih ramai pelancong ke Pulau Langkawi sama ada mereka yang berkunjung buat pertama kali atau yang datang semula bercuti di pusat peranginan itu.

Sumber: Kosmo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Resit Pesanan Pizza Pelanggan Hina Islam, Polis Buka Kertas Siasatan

0
BAYAN LEPAS: Lapan individu sudah dirakam keterangan bagi membantu siasatan kes resit tempahan makanan segera dalam talian yang mempunyai ayat didakwa menghina Islam. Ketua Polis Daerah...

CATEGORIES