MotoGP: Acosta Mungkin Terpaksa Lupakan Trek

0
23
Foto: Kosmo

LONDON – Pelumba muda Sepanyol, Pedro Acosta yang mencipta sensasi pada kemunculan pertamanya di Kejuaraan Motosikal Dunia (MotoGP) kemungkinan akan berehat seketika selepas disahkan mengalami sindrom ‘arm pump’ sewaktu di Qatar.

Acosta yang disebut-sebut sebagai jelmaan baharu Marc Marquez selepas tampil cemerlang dalam aksi pramusim dan juga di Qatar apabila mampu berada di tempat keempat selepas memintas Marquez.

Bagaimanapun, prestasinya mula menurun dari tempat keempat terus jatuh di kedudukan kesembilan selepas pelumba Tech3 GASGAS itu dikatakan mengalami masalah pada cengkaman tayar belakang.

Selepas pemeriksaan pada jentera, pasukan mengenalpasti bahawa tidak wujud sebarang masalah pada bahagian tayar menyebabkan kemerosotan prestasi Acosta secara tiba-tiba
mungkin disebabkan oleh sindrom ‘arm pump’.

Acosta dilaporkan akan menyertai perlumbaan Grand Prix (GP) Portugal pada hujung minggu ini sebelum pelumba berusia 19 tahun itu akan menjalani pemeriksaan kesihatan oleh pakar untuk menilai sama ada dia memerlukan pembedahan ataupun tidak.

Jika benar Acosta menjalani pembedahan arm pump, kemungkinan dia akan berehat kira-kira tiga minggu sehingga GP Americas di Texas yang berlangsung pada 12 April nanti.

Pembedahan arm pump adalah prosedur biasa untuk pelumba MotoGP dan kebanyakan pelumba terpaksa menjalani pembedahan tersebut sekurang-kurangnya sekali untuk melegakan kesakitan atau kebas yang disebabkan kekurangan aliran darah. – AGENSI

Sumber: Kosmo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here