MINDEF Menaik Taraf Aset Tentera, Tingkatkan Kebajikan Warga ATM

0
186
Foto: Bernama

KUALA LUMPUR, 20 Okt (Bernama) – Langkah kerajaan memberikan peruntukan bagi perolehan aset ketenteraan dan penyelenggaraan serta baik pulih Rumah Keluarga Angkatan Tentera (RKAT) adalah bertepatan dengan perkembangan dan keperluan menambah baik infrastruktur kepada warga Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Peruntukan besar sebanyak RM19.7 bilion yang diberikan kepada Kementerian Pertahanan
(MINDEF) tahun depan turut memperlihatkan keazaman kerajaan bagi meningkatkan kesiapsiagaan aset ketenteraan dan kebajikan anggotanya terjamin.

Peningkatan sebanyak RM2 bilion berbanding peruntukan tahun ini dilihat mampu meningkatkan moral dan iltizam anggota pasukan keselamatan negara untuk sentiasa mempertingkat kesiapsiagaan demi kedaulatan tanah air.

Penganalisis keselamatan Shahul Hamid Abdul Rahim berkata tindakan kerajaan menyalurkan dana yang besar kepada kementerian itu termasuk RM400 juta bagi 2024 untuk membina dan menyelenggara RKAT adalah bertepatan dengan perkembangan semasa sekali gus dapat meningkatkan moral anggota kerana mempunyai kediaman yang selesa.

Sebelum ini pada Julai lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan penambahan peruntukan sebanyak RM200 juta untuk membaik pulih kemudahan anggota tentera meliputi penyelenggaraan dan baik pulih RKAT, sistem pembetungan, pembaikan jalan dalam kem dan menaik taraf garaj kenderaan termasuk taman permainan kanak-kanak dengan penyelenggaraan yang lebih menyeluruh di seluruh negara.

Menerusi peruntukan itu, kerja-kerja penyelenggaraan awam telah dilakukan di Pangkalan Udara Kuching dan penyelenggaraan mekanikal di Skuadron 330 Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia Kota Samarahan meliputi blok operasi, dewan makan dan bangunan Anthens Mast.

Selain itu, turut dilaksanakan adalah kerja-kerja menaik taraf infrastruktur jalan, laluan berbumbung, retikulasi air dan taman permainan di RKAT Kem Lok Kawi, Kota Kinabalu dan Kem Kabota di Tawau, Sabah.

Kerja-kerja penyelenggaraan bagi RKAT pula telah dilaksanakan di Kem Penrissen dan Kem Semenggo di Kuching serta Kem Oya di Sibu; selain giat dilaksanakan di kem-kem tenteranya antaranya di Kem Wardieburn dan Kem Batu Kentonmen di Kuala Lumpur, Kem Terendak di Melaka, Kem Sangro Taping dan Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) Lumut di Perak, Pangkalan TLDM Kota Kinabalu di Sabah dan Markas Wilayah Laut 3, Langkawi, Kedah.

Bagi anggota Tentera Darat, Sin Fatin Izzati Amir, 32, inisiatif it dapat memberikan manfaat serta kebaikan kepada anggota sekali gus lebih berdedikasi dalam pekeriaan.

” la bertetapan dengan keadaan kini kerana mampu memberikan wajah baharu kepada kediaman kami dan menjadikan lebih selesa. Saya berterima kasih kepada kerajaan kerana sentiasa mengutamakan kebajikan anggota dan keluarga,” katanya.

Seorang lagi anggota Tentera Darat, Kpl Mohd Nor Roshadi Razali, 41, menyifatkan perkara itu dapat memastikan kesejahteraan terpelihara bukan hanya kepada anggota ATM tetapi juga keluarga.

“Ini dapat menambah baik keselesaan anggota tentera dan keluarga yang mendiami RKAT seterusnya menyumbang kepada peningkatan produktiviti kerja kepada warga ATM,” katanya.

Dalam pada itu, MINDEF dalam kenyataannya memberitahu kementerian itu berazam mempertingkat keupayaan aset pertahanan dan taraf keselesaan anggota dengan memanfaatkan sepenuhnya peruntukan yang diberikan dalam Belanjawan 2024 Malaysia MADANI.

Perdana Menteri ketika membentangkan Belanjawan Malaysia MADANI 2024 pada 13 Okt lepas berkata kerajaan akan memulakan proses perolehan aset baharu termasuk perolehan 12 helikopter baharu Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Perolehan lain adalah aset utama Tenter Darat Malaysia seperti 60 kereta perisai infantri, 50 High Mobility Light Tactical Vehicle (HMLTV), enam Hovercraft Integrated Fast Interceptor dan 733 kenderaan sokongan pelbagai jenis.

MINDEF memaklumkan peruntukan bagi perolehan set tahun depan meningkat 79.1 peratus kepada RM5.58 bilion sementara bagi pembinaan meningkat 20 peratus kepada RM1.41 bilion.

Sementara itu penganalisis keselamatan dan politik Pusat Pengajian Perang Saraf Media dan Informasi Universiti Teknologi Mara (UiTM) Dr Noor Nirwandy Mat Noordin menyifatkan Belanjawan 2024 memberikan isyarat jelas aspek kedaulatan negara dan keselamatan rakyat tidak diabaikan dan akan terus diberi perhatian sepenuhnya ole kerajaan.

“Dana yang disalurkan bagi pembelian aset dan kelengkapan baharu yang canggih perlu dimanfaatkan sepenuhnya oleh agensi keselamatan negara itu bagi menghadapi elemen geostrategik dan ancaman terutamanya di Sabah dan Sarawak, katanya.

Beliau berkata ‘diplomasi persenjataan’ penting bagi pastikan. Malaysia disegani di rantau ASEAN dengan mempunyai kelengkapan keselamatan yang canggih sesuai dengan keadaan semasa dan persiapan yang boleh dibanggakan.

Sumber: Bernama


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here