Thursday, April 25, 2024
HomeLUAR NEGARAKetibaan Ratusan Pelarian Rohingya Tidak Diterima Penduduk Aceh

Ketibaan Ratusan Pelarian Rohingya Tidak Diterima Penduduk Aceh

BANDA ACEH  –  Sejumlah pendatang tanpa izin terdiri daripada beratus-ratus etnik Rohingya masih berada di tepi pantai Ulee Madon, Muara Batu, Aceh Utara malam tadi, lapor portal berita Serambinews.com.

Kumpulan pelarian itu tiba pada pukul 7.30 pagi (waktu tempatan) semalam dengan menggunakan sebuah kapal kayu selepas kedatangan mereka tidak diterima oleh penduduk di Jangka, Bireuen, utara Aceh.

Namun, ketika mendarat di pantai Ulee Madon, sejumlah penduduk tempatan sempat memberikan nasi bungkus serta air mineral dan meminta pendatang tanpa izin berkenaan menaiki semula kapal mereka.

Sebahagian penduduk tempatan kemudian membuat laluan bertali bagi membolehkan kumpulan imigran tersebut menggunakannya ketika mereka bergerak untuk menaiki kapal semula.

Namun,  sebelum semua mereka sempat naik ke atas kepal itu, sebilangan etnik Rohingya yang sudah berada di dalamnya terjun kembali ke laut dan berlari menuju ke pantai dengan  ada yang duduk lesu serta berbaring.

Terdapat juga penduduk sekitar yang sanggup menyerahkan pakaian dan makanan kepada mereka.

Sebelum ini, ketibaan pelarian itu tidak diterima oleh penduduk di Bireuen menyebabkan mereka bergerak ke pantai Ulee Madon.

Sumber: Kosmo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Emma, Chacha Maembong Kutuk Bella, Siap Cakap ‘Try Hard’?

0
PETALING JAYA – Enggan keruh berpanjangan, pelakon Chacha Maembong tidak berdiam diri apabila namanya turut terpalit dalam perbualan WhatsApp dipercayai antara Aliff Aziz dan...

CATEGORIES