Ilmu Pengetahuan Yang Disampaikan Perlu Berasaskan Hukum Sahih

0
29
Foto: Berita Harian

MAKKAH: Semua ulama di Malaysia disarankan untuk selalu berhati-hati dalam menyatakan pendapat mereka dengan mengacu pada sumber-sumber yang sahih berdasarkan hadis dan kehidupan Rasulullah.

Datuk Mohd Na’im Mokhtar, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), menyatakan bahawa ulama harus bersikap jujur ​​dan bersedia mengakui ketidaktahuan mereka jika tidak memiliki pengetahuan yang cukup, seperti yang dilakukan oleh ulama terkemuka.

“Tidak ada salahnya untuk mengakui ketidaktahuan, karena Imam Malik dan Imam Syafie, apabila ditanya oleh murid-murid mereka, jika tidak tahu, mereka akan dengan jujur mengatakan tidak tahu.

“Kadang-kadang, masalah kita adalah ingin menjawab setiap pertanyaan. Seharusnya, ketika kita tidak tahu sesuatu, kita mengakui ketidaktahuan kita. Ini adalah ajaran yang diteruskan oleh ulama terdahulu kerana masyarakat hari ini sangat berkerinduan akan ilmu agama, dan segala yang diucapkan oleh agamawan akan diterima dengan antusiasme,”

“Saya nasihatkan agar ilmu pengetahuan yang disampaikan itu berasaskan kepada sumber dan rujukan yang kita percayai serta kepakaran kita. Setiap agamawan mempunyai keahlian tersendiri; jika dalam bidang hadis, kita mempunyai agamawan yang ahli dalam bidang tersebut,” katanya.

Beliau juga menasihati agensi media untuk memastikan penceramah yang dipilih mempunyai tauliah daripada Jawatankuasa Fatwa Negeri masing-masing.

“Media juga boleh merujuk kepada JAKIM yang mempunyai senarai penceramah yang telah mendapat tauliah. Ini setidak-tidaknya memastikan penceramah-penceramah ini telah disaring. Itulah harapan saya. Adalah penting untuk sentiasa membuat rujukan jika terdapat sebarang keraguan,” katanya.

Selain itu, beliau menasihati masyarakat yang mempunyai pertanyaan tentang agama dan undang-undang untuk merujuk kepada Jawatankuasa Fatwa dan mufti di negeri masing-masing, katanya. – BERNAMA

Sumber: Buletin TV3

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here