Hukuman Penjara Dan Sebatan Bekas Guru Agama Amang Seksual, Kekal

0
59

PUTRAJAYA, 8 Disember- Mahkamah Rayuan hari ini mengekalkan hukuman penjara 15 tahun dan 14 sebatan yang dikenakan ke atas bekas guru agama yang disabitkan dengan tujuh kesalahan melakukan serangan seksual fizikal ke atas pelajar darjah enam empat tahun lepas.

Rayuan Abidin Abdullah terhadap hukuman penjaranya telah dibatalkan oleh panel tiga hakim diketuai Hakim Datuk Hadhariah Syed Ismail selepas dia menarik balik rayuan itu.

Hakim Datuk Hadhariah, yang bersidang bersama Hakim Datuk Azman Abdullah dan Datuk Azmi Ariffin, berkata sabitan dan hukuman penjara terhadap Abidin kekal.

Abidin, didapati bersalah oleh Mahkamah Sesyen pada 11 Okt 2021 terhadap tujuh pertuduhan sebagai seorang yang mempunyai hubungan amanah iaitu guru agama, telah melakukan serangan seksual fizikal ke atas budak lelaki berusia 12 tahun itu di Shah Alam , Selangor antara 21 September 2019 dan 5 Oktober tahun yang sama.

Bekas guru agama berusia 50 tahun itu dijatuhi hukuman penjara 15 tahun dan dua sebatan bagi setiap pertuduhan.

Dia diperintahkan menjalani hukuman itu serentak dari tarikh dia ditangkap pada 7 Oktober 2019 yang bermakna dia akan menjalani hukuman penjara selama 15 tahun dan dikenakan 14 sebatan.

Mahkamah Sesyen turut memerintahkan Abidin menjalani kaunseling pemulihan selama 10 tahun mengikut Seksyen 26 (1) Akta Kesalahan-Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017 serta pengawasan polis selama tiga tahun selepas selesai hukuman penjara.

Dia gagal dalam rayuannya di Mahkamah Tinggi pada 12 Ogos tahun lepas.

Peguam Mohamad Zaidan Daud yang mewakili Abidin pada mulanya memohon mahkamah mengurangkan hukuman penjara anak guamnya.

Hakim Azman berkata mahkamah boleh memerintahkan supaya hukuman penjara 15 tahun itu berjalan berturut-turut yang bermakna hukuman penjara Abidin akan bertambah kerana kesalahan yang dilakukan Abidin adalah berasingan.

Selepas berbincang dengan anak guamnya, Mohamad Zaidan memberitahu mahkamah bahawa anak guamnya ingin menarik balik rayuannya.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Solehah Noratikah Ismail.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here