Dua Bilik Tingkat 3 Asrama SMK Kuala Nerang Terbakar Awal Pagi Tadi

0
42
Foto: Sinar Harian

PADANG TERAP – Dua bilik di tingkat tiga asrama Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Kuala Nerang, di sini, terbakar hampir 90 peratus dalam kejadian pada jam 7.37 pagi Rabu.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kuala Nerang, Aminuddin Khozali, berkata dua bilik tersebut adalah bilik penyimpanan barang dan tandas, namun tiada mangsa yang terlibat.

Menurutnya, Pusat Gerakan Operasi Negeri Kedah menerima panggilan kecemasan mengenai kejadian tersebut dan segera mengarahkan jentera dari BBP Kuala Nerang dan BBP Pokok Sena ke lokasi.

“Ketika tiba di lokasi kejadian, kami mendapati bahawa terdapat kebakaran di dua bilik asrama sekolah, iaitu bilik penyimpanan barang stor dan satu lagi bilik air berkelas A dengan keluasan 20×20 kaki persegi bagi setiap bilik.”

“Dalam satu kenyataan pada Rabu, beliau menyatakan anggaran kerusakan adalah 90 peratus dan tidak ada mangsa yang terlibat.”

Beliau menjelaskan bahawa operasi pemadaman dilakukan menggunakan satu aliran 600 kaki serta dua pancutan daripada jentera BBP Kuala Nerang dan Pokok Sena.

Menurutnya, kebakaran berjaya ditenangkan pada jam 7.55 pagi dan proses ‘overhaul’ sedang berlangsung di tempat kejadian.

Sumber: Sinar Harian

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here