Saturday, June 15, 2024
HomeHIBURANDior Ganti Bella Hadid Dengan Model Israel

Dior Ganti Bella Hadid Dengan Model Israel

MODEL terkenal, Bella Hadid dilaporkan telah dipecat daripada menjadi duta syarikat kosmetik antarabangsa, Dior susulan kelantangannya bersuara mengenai keganasan tentera Zionis terhadap rakyat Palestin dalam media sosial.

Menurut laporan media tempatan, Dior kemudiannya telah menggantikan posisi Hadid dengan model kelahiran Israel bernama May Tager.

Menurut Kosmo, pemecatan Bella sekali gus menyaksikan wajah model berdarah Palestin itu tidak lagi menghiasi iklan terbaharu Dior yang mempromosikan wangian, Parfum La Collection Privee untuk koleksi musim sejuk akan datang.

“Walaupun banyak perusahaan di seluruh dunia menahan diri untuk tidak menunjukkan sokongan terhadap Israel secara terbuka, namun Dior telah memilih model Israel, May Tager untuk meneruskan kempen yang sebelum ini dipegang Bella Hadid,” tulis laporan oleh media Israel, Al Bawaba.

Berita pemecatan model berusia 27 tahun itu yang tersebar luas telah menarik perhatian masyarakat seluruh dunia apabila orang ramai mula melancarkan kempen memboikot jenama tersebut dengan menggunakan tanda pagar #BoycottDior dalam media sosial.

“Jika kamu ingin ‘menghidu’ kematian, pakailah barangan Dior. #BoycottDior,” tulis seorang pengguna aplikasi X.

“Boikot Dior! Jenama itu telah menggantikan Bella Hadid yang memiliki 60 juta pengikut dalam media sosial, dengan seorang model Israel yang tidak dikenali,” tulis seorang lagi pengguna aplikasi X.

“Boikot Dior kerana jenama itu menyokong pembunuhan beramai-ramai di Gaza,” tulis seorang netizen.

Bagaimanapun, sehingga kini baik Hadid mahupun Dior belum mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung perkara tersebut.

Berdasarkan Kosmo, sebelum ini, Hadid atau nama sebenarnya Isabella Khair Hadid mendedahkan ada menerima mesej ugutan daripada pelbagai pihak selepas nombor telefon peribadinya tersebar.

Perkara itu menyebabkan Hadid sering diganggu sehingga keselamatan diri serta keluarganya terancam.

“Saya menerima ratusan ugutan bunuh setiap hari selepas nombor telefon disebarkan. Malah, keluarga saya juga diancam dan berada dalam bahaya,” ujarnya.

Sumber: Kosmo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Terbuka Australia: Lee Zii Jia Hampiri Ke Pentas Final

0
KUALA LUMPUR – Perseorangan lelaki profesional negara, Lee Zii Jia hanya selangkah untuk mara ke pentas final pada Kejohanan Badminton Terbuka Australia selepas melayakkan...

CATEGORIES