Dakwa Makan Makanan Dari Sekolah Punca Seorang Budak, Remaja Perempuan Maut

0
70
Foto: Harian Metro

Gombak: Seorang kanak-kanak perempuan berusia dua tahun dan seorang remaja berusia 17 tahun dilaporkan meninggal dunia, disebabkan mengalami keracunan makanan yang disediakan oleh sebuah sekolah di sini, kelmarin.

Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Noor Ariffin Mohamad Nasir, menyatakan bahawa mereka menerima laporan daripada keluarga kedua-dua mangsa mengenai kejadian tersebut semalam.

“Mangsa pertama, seorang remaja berusia 17 tahun, memakan makanan yang dibawa pulang oleh ibunya daripada satu program di sebuah sekolah di sini. Mangsa serta ibu dan bapanya mengalami cirit-birit selepas memakan makanan itu kelmarin.”

Dalam kenyataan hari ini, beliau menyatakan bahawa pada jam 1.30 tengah hari semalam, mangsa mula tidak sedarkan diri. Bapanya kemudian menghubungi talian kecemasan MERS 999, dan pegawai perubatan yang tiba mengesahkan bahawa mangsa telah meninggal dunia.

Menurutnya, mangsa kedua adalah anak kepada seorang pengawal keselamatan yang bertugas di sekolah terkait.

“Pada jam 10.45 malam semalam, mangsa mengalami demam, muntah-muntah, dan cirit-birit sebelum dibawa ke Hospital Selayang oleh ibunya.

“Mangsa disahkan meninggal dunia semasa menerima rawatan di hospital. Mayat kedua mangsa dibawa ke Hospital Selayang untuk tindakan lanjut,” katanya.

Dia menyatakan bahawa siasatan setakat ini telah dikategorikan sebagai laporan kematian mengejut (SDR).

Dia juga menyatakan bahawa sebarang maklumat berkaitan boleh disampaikan kepada Pegawai Penyiasat, Inspektor Khalpna Rajandhiran di talian 01250118901, atau kepada Ketua Balai Gombak, Inspektor Heirme Che Mad di talian 0142389151.

Sebelum ini, Harian Metro melaporkan mengenai kematian seorang remaja yang didakwa disebabkan oleh memakan tiga biji telur mata yang dibawa pulang oleh ibunya daripada satu program di sekolah.

Pada masa yang sama, Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), Datuk Mohd Shahzihan Ahmad, telah mengesahkan menerima laporan mengenai kes keracunan makanan tersebut.

Beliau menyatakan bahawa sekolah rendah agama di Sungai Cincin adalah penganjur program Amal Islami yang terlibat sebagai tuan rumah.

Sumber: Harian Metro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here