Cuaca Panas, Kering Cecah 35 Darjah Celsius Dijangka Berterusan Hingga Hujung Mac

0
79
Foto: Kosmo

PETALING JAYA – Cuaca panas yang berlaku ketika ini disebabkan negara kini berada pada fasa akhir Monsun Timur Laut yang dijangka berterusan sehingga penghujung Mac depan.

Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi (MetMalaysia), Muhammad Helmi Abdullah berkata, dalam tempoh tersebut litupan awan dan taburan hujan kelazimannya adalah kurang di kebanyakan tempat, terutamanya di kawasan utara Semenanjung termasuk Perak, Pahang dan Kelantan.

Katanya, ketiadaan hujan dalam tempoh yang lama boleh menyebabkan cuaca lebih panas dan kering berbanding kebiasaan.

“Cuaca panas yang dialami pada ketika ini adalah satu fenomena berulang yang berlaku saban tahun pada setiap Februari hingga Mei.

“Dalam tempoh ini, suhu maksimum harian boleh melebihi 35 darjah Celsius pada awal petang,” katanya dalam satu kenyataan, di sini hari ini.

Muhammad Helmi berkata, setakat ini, suhu tertinggi yang dicatatkan oleh stesen meteorologi utama MetMalaysia adalah 36.9 darjah Celsius , iaitu di Chuping, Perlis pada 8 Februari lalu.

“Berikutan fenomena El Nino kuat yang sedang melanda dunia pada ketika ini, dijangkakan suhu maksimum harian di negara kita boleh menjadi lebih tinggi di kebanyakan tempat.

“Dalam keadaan cuaca panas, semua pihak dinasihatkan supaya mengambil langkah penjimatan dalam penggunaan air,” ujarnya.

Katanya, orang ramai juga dinasihatkan untuk menghadkan tempoh berada di luar bangunan bagi mengelakkan pendedahan kepada cuaca panas.

“Ikuti saranan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan bagi mengekalkan keadaan sihat semasa cuaca panas.

“MetMalaysia sentiasa memantau keadaan cuaca di seluruh negara. Orang ramai disarankan supaya peka dengan perubahan cuaca serta mendapatkan maklumat dan amaran cuaca terkini melalui laman web rasmi, aplikasi myCuaca dan media sosial MetMalaysia,” tambahnya. – KOSMO! ONLINE

Sumber: Kosmo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here