China-Malaysia Bukan Hanya Jalin Hubungan Diplomatik Dua Hala – Anwar

0
35
Foto: Kosmo

PETALING JAYA – Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan bahawa hubungan diplomatik dengan China tidak hanya bersifat dua hala, tetapi juga dilihat dari perspektif strategik yang menyeluruh.

Dalam hantaran di Facebooknya, Anwar menyatakan bahawa adalah kepentingan strategik bagi Malaysia untuk menjalin persahabatan dan kerjasama dengan China, dan bukan sebaliknya.

“Hubungan perdagangan yang kukuh juga mencerminkan betapa pentingnya hubungan ekonomi antara kedua-dua negara.

“Malaysia akan terus bekerjasama rapat dengan China untuk mencipta era baru dalam hubungan yang telah erat terjalin sejak sekian lama,” katanya.

Dalam hantaran tersebut, turut dimuat naik beberapa gambar ketika beliau bersama Perdana Menteri Republik Rakyat China, Li Qiang, menghadiri majlis makan malam sempena Sambutan Ulang Tahun ke-50 Hubungan Diplomatik antara Malaysia dan China yang berlangsung pada malam sebelumnya.

Dalam majlis tersebut, Anwar juga menyampaikan buku berjudul “Ties that Bind” kepada Li Qiang, sementara Perdana Menteri China itu menyampaikan buku bertajuk “50th Anniversary of China-Malaysia Diplomatic Ties: Hand in Hand for Win-Win Cooperation”.

Selain itu, pemimpin dari kedua negara juga bertukar setem khas untuk memperingati ulang tahun hubungan diplomatik ini, sementara Anwar menyerahkan syiling peringatan kepada Li Qiang.

Lawatan Li Qiang hingga hari ini dalam rangka ulang tahun ke-50 hubungan diplomatik antara Malaysia dan China mengikuti penandatanganan Kenyataan Bersama oleh bekas Perdana Menteri, Tun Abdul Razak, dan TYT Chou En Lai pada 31 Mei 1974.

Pada tahun 2023, China terus menjadi rakan perdagangan terbesar Malaysia selama lima belas tahun berturut-turut sejak tahun 2009, dengan nilai perdagangan mencapai RM450.84 bilion (AS$98.90 bilion).

Hubungan diplomatik antara Malaysia dan China semakin kukuh sejak peningkatan status hubungan dua hala kepada Perkongsian Strategik Komprehensif pada tahun 2013. – KOSMO! ONLINE

Sumber: Kosmo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here