Thursday, April 25, 2024
HomeHIBURANBaju Khatam Al-Quran Dayang Anisha Dicipta Oleh Pereka Fesyen Malaysia

Baju Khatam Al-Quran Dayang Anisha Dicipta Oleh Pereka Fesyen Malaysia

BANDAR SERI BEGAWAN: Dua baju perkahwinan yang dipakai oleh Pengiran Anak Isteri Anisha Rosnah Adam, 29, dicipta oleh pereka fesyen dari Malaysia, Teh Firdaus.

Pakaian yang dimaksudkan adalah baju kurung yang dipakai sewaktu majlis khatam al-Quran pada Isnin minggu lalu dan pada Majlis Istiadat Menerima Tanda Diraja dan Pertunangan Diraja sehari kemudiannya.

Pakaian pada Majlis Istiadat Menerima Tanda Diraja dan Pertunangan Diraja diperbuat daripada tenunan Brunei, tekstil tenunan yang rumit dan kraftangan utama negara manakala bahagian lengan dan tepi skirt dihiasi dengan kristal.

Rosnah melengkapkan penampilannya dengan tudung putih dan solekan natural.

“Berbesar hati untuk memainkan peranan dalam perkahwinan diraja Brunei,” tulis Teh Firdaus di Instagram, bersama gambar Rosnah dalam baju kurung putih mempesonakan, pakaian tradisional yang dipakai oleh wanita di Brunei, Malaysia, Indonesia dan Singapura.

Pengiran Muda Abdul Mateen Bolkiah, anak lelaki keempat dan anak ke-10 Sultan Brunei, sering dianggap sebagai salah seorang bujang Asia Tenggara yang paling menawan.

Perkahwinan itu dipercayai antara yang paling agung di negara kecil itu baru-baru ini.

Pada hari Isnin iaitu pada Majlis Khatam al-Quran, pereka Malaysia Teh Firdaus, yang terkenal dengan pakaian pengantinnya, berkongsi imej Anisha Rosnah pada majlis pra-perkahwinan tersebut.

“Ini adalah penampilan pertama yang saya reka untuk perkahwinannya. Malah, dia membeli renda Perancis dari London dan menyatakan cintanya terhadap mutiara.

“Satu-satunya permintaannya kepada saya ialah menyerahkan mutiara manik di seluruh baju kurung yang mengambil masa tiga bulan untuk kami siapkan,” kata Firdaus kepada Harpers Bazaar Malaysia.

Juga baju kurung, walaupun versi yang lebih pendek, ensembel serba putih yang mewah itu mempunyai sulaman yang rumit, mutiara dan renda.

Teh Firdaus berkata, dia pertama kali bertemu dengan Anisha Rosnah pada Jun lalu apabila Pengiran Muda Isteri itu memintanya untuk mereka pakaian untuknya.

Kagum dengan hasil kerjanya, Anisha Rosnah sekali lagi menghubungi pereka itu untuk mencipta penampilan untuk perayaan perkahwinan selama 10 hari.

Anisha Rosnah ialah cucu kepada salah seorang penasihat khas sultan, Pehin Dato Isa.

Dia dan Abdul Mateen berkenalan selama beberapa tahun dan dilihat bersama-sama dalam beberapa majlis termasuk pada majlis perkahwinan adik Putera Mateen, Puteri Azemah Ni’matul Bolkiah, awal tahun lalu.

Pertunangan mereka diumumkan oleh Sultan Hassanal Bolkiah pada bulan Oktober lalu.

Abdul Mateen dan Anisha Rosnah Adam melangsungkan perkahwinan dalam perayaan mewah selama 10 hari.

Sumber: Utusan Malaysia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Lapan Jenazah Tragedi Helikopter Disembahyangkan, Diberi Penghormatan Terakhir Ikut Istiadat

0
KUALA LUMPUR: Tiada kata-kata yang dapat menggambarkan kesedihan ahli keluarga dan waris yang mengiringi perjalanan terakhir mangsa tragedi helikopter terhempas di Pangkalan Tentera Laut...

CATEGORIES