Thursday, April 25, 2024
HomeHIBURANAlif Satar Dapat Pujian Cetus Misi #gengsubuhmacamjumaat

Alif Satar Dapat Pujian Cetus Misi #gengsubuhmacamjumaat

MEMANG berfikir di luar kotak! Itu antara pujian yang diberikan ramai terhadap Alif Satar apabila penyanyi itu mencetuskan misi #gengsubuhmacamjumaat baru-baru ini.

Menurutnya, misi tersebut adalah usaha yang perlu mula dilakukan umat Islam ketika ini dalam menunjukkan solidariti terhadap bumi Palestin.

Menurut Kosmo, perkara itu mula tercetus apabila terdapat individu bertanya kepada agamawan tentang cara untuk memaparkan sokongan kepada penduduk Gaza.

“Ustaz itu kata, kalau nak menang (lawan Zionis), kita perlu datang solat subuh berjemaah di masjid. Macam mana kita nak menang kalau mengantuk pun takut, apatah lagi mati.

“Sekarang saya pun dah tukar waktu, pukul 5.30 pagi bangun pergi masjid untuk subuh kemudian sambunglah aktiviti harian lain.

“Rasa-rasanya ini cara terbaik hendak tunjuk yang kita serius. Setuju atau tidak dengan saya?” kongsinya.

Sehingga hari ini, banyak pihak mula menyahut misi tersebut dan berkongsi foto hadir ke masjid menunaikan solat subuh. Bukan peminat sahaja, selebriti pun sokong inisiatif Alif termasuk Datuk Seri Siti Nurhaliza dan Beto Kusyairy.

Sumber: Kosmo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Sheriff ‘Menang Besar’, Penonton Puas Hati Dengan ‘Plot Twist’

0
Penulis punya banyak perkara untuk dibentang tentang Sheriff arahan Syafiq Yusof dengan sedikit atau helaian muka surat terhad dalam ulasan filem minggu ini. Setakat tulisan ini diusaikan iaitu...

CATEGORIES