94 Iklan Jual Beras Dalam Talian Diturunkan, Disyaki Beras Seludup

0
35

PUTRAJAYA: Sebanyak 94 iklan yang berkaitan dengan penjualan beras secara dalam talian telah ditarik balik oleh penyedia platform e-dagang dari 1 Oktober 2023 hingga 31 Mei lalu.

Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) mengumumkan bahawa semakan Kawalselia Padi dan Beras (KPB) menunjukkan penjual beras tersebut tidak mempunyai lesen runcit yang sah dari badan berkenaan.

Selain itu, semakan juga menemui bahawa beras yang dijual didapati berasal dari sumber yang tidak sah.

“Dalam Akta Kawalan Padi dan Beras 1994 [Akta 522] dan peraturan-peraturan yang dikuatkuasakan di bawahnya, padi dan beras adalah kategori barang kawalan.

“Sebarang urus niaga yang melibatkan barang kawalan ini, termasuk di peringkat kilang, borong, dan runcit serta dalam talian, memerlukan lesen yang dikeluarkan oleh Ketua Pengarah KPB,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM), kekurangan lesen untuk barang kawalan seperti beras merupakan kesalahan yang dilindungi di bawah Peraturan 3, Peraturan-Peraturan Kawalan Padi dan Beras (Pelesenan Pemborong dan Peruncit) 1996.

Selain itu, beras yang dijual kepada pengguna secara dalam talian yang diduga sebagai beras yang diimport tanpa kelulusan kerajaan juga merupakan kesalahan di bawah Peraturan 10(1)(a) Peraturan-Peraturan Kawalan Padi dan Beras (Pelesenan Pemborong dan Peruncit) 1996.

Mengulas lanjut, Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) menyatakan bahawa penjual beras yang menggunakan platform e-dagang terikat kepada perundangan yang berkuat kuasa, iaitu Akta 522 dan peraturan-peraturan yang ditetapkan di bawahnya.

“Oleh itu, KPB sentiasa memantau aktiviti penjualan beras melalui platform dalam talian dengan kerjasama penyedia platform e-dagang untuk mengawal dan mengurangkan aktiviti yang tidak sah,” katanya.

KPB juga menegaskan kepada peniaga untuk mematuhi semua perundangan yang sedang berkuat kuasa bagi penjualan dalam talian barang kawalan seperti padi dan beras.

Sekiranya terbukti bersalah, pihak terlibat boleh dikenakan denda sehingga RM25,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi lima tahun, atau kedua-duanya.

Sumber: Buletin TV3

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here